dissabte, 4 d’abril del 2015

Les tres ratetes

 

El que fa Flickr per a les fotografies o el YouTube pels vídeos, ISSUU ho fa per a les publicacions. Aquest és un servei en línia que permet la visualització de publicacions digitalitzades, com llibres, contes, revistes, diaris i altres mitjans impresos. El material penjat al web està presentat per semblar-se el més possible a una publicació impresa, amb un format que permet la visualització de dues pàgines alhora (com un llibre o una revista oberts). En cas de ser necessari, també pots guardar-te una còpia de la publicació o compartir-la amb d’altres plataformes.

A tall d’exemple, he inclòs en aquesta entrada un conte que amb una companya de la UdG vam realitzar el semestre passat, es titula Les tres ratetes. Aquest el vam portar a terme en PowerPoint i després el vam passar a PDF, que és el format que requereix ISSUU.

Les tres ratetes és un conte pensat per a treballar les habilitats socials. Dins la narració, les ratetes simbolitzen els tres tipus de conductes que componen les habilitats socials. Modesta personifica la conducta passiva, amb el seu caràcter tímid i inhibit, Aïrada la conducta agressiva, amb la seva falta de respecte i el continu atropellament dels altres, i Formosa la conducta assertiva, amb la manera tan positiva que té de relacionar-se amb tothom.

L’enigma de l’elefant també exemplifica el fet de que no tothom té les mateixes necessitats a l’hora d’interaccionar socialment, i que aquestes necessitats s’han de respectar. Formosa, la nostra rateta assertiva, utilitza l’empatia i les seves habilitats socials amb l’elefant, de tal manera que per ell no resulti una font d’estrès el relacionar-se amb ella. A més aquí també queda patent el paper distorsionador de les falses creences en la comunicació, ja que es desemmascara un prejudici sobre els elefants.

El conte també ofereix una segona lectura; les ratetes conviuen amb el pare a la Lluna fins que a una determinada edat han de baixar a la Terra per relacionar-se amb la resta d’animalons. Això es pot entendre com una metàfora de quan l’infant deixa casa seva per entrar en una llar d’infants o escola infantil, moment a partir del qual ha de començar a relacionar-se amb els seus iguals.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada